Hvorfor er vejrtrækningen så hulans vigtig under træning

Gæsteindlæg af Julie Bruun

Trækker du vejret rigtigt når du træner? Læs her hvordan du skal trække vejret, når du løber eller styrketræner.

Hvorfor er vejrtrækningen så hulans vigtig under træning

Vidste du godt, at det slet ikke er lige gyldigt, hvordan du trækker vejret, når du træner? Måske trækker du allerede vejret korrekt, når du træner uden at tænke over det. Måske ikke, og så er det da en skam, hvis du kunne få mere ud af din træning ved at gøre det. Man kan nemt komme til at holde vejret under ens træning, fordi man er koncentreret eller yder sit maksimale og derfor helt glemmer at trække vejret. Det er ret upraktisk, da du på den måde ikke giver musklerne den energi, de har behov for.

Musklerne har brug for ilt

Musklerne har brug for energi til at trække sig sammen. Den energi får den ved at nedbryde næringsstoffer som, hvis vi ikke får ilt ned, bliver til mælkesyre. Hvis du omvendt har ilt til stede, nedbrydes denne mælkesyre, og der dannes i stedet kuldioxid (det vi ånder ud) og vand/sved.

Det er selvfølgelig afhængigt af, hvad du gerne vil blive bedre til, om du skal træne anaerobt eller aerobt, altså spurt eller langsomme løbeture. Men fordelen ved den sidste, hvor du træner med en hastighed, der gør, at du når at trække vejret godt ned i maven, er, at du undgår syre i benene og må stoppe pga. hyperventilation.
Ved denne form for træning får musklerne netop den ilt, de behøver, og kroppen danner ikke denne her mælkesyre i samme grad. Derfor kan du blive ved i længere tid, du kan løfte tungere, og du kan nå længere ud i sine øvelser – når du altså husker at få en masse luft ned under sin træning.

Hvordan skal du så trække vejret i praksis?

Ved styrketræning:

Prøv under styrketræning at trække vejret ind i den del af øvelsen, hvor du holder igen og puste ud i den del af øvelsen, hvor dine muskler trækker sig sammen (den del af øvelsen som er hård). Lad os tage et eksempel: en squat, træk vejret ind på vej ned (der hvor du holder igen) og pust ud på vej op (den del som er hårdest).

Jo tungere du løfter, og jo dybere ud i øvelserne du kommer, jo mere energi har du brug for, jo mere ilt har du brug for. Derfor vil denne lille øvelse også give mest mening, når du træner tungt. Når du trækker vejret ind, så gør det gennem næsen, da den renser luften, før den når vores lunger.

Ved løb:

Når du løber skal du trække vejret lidt anderledes. Man kan komme til at tænke alt for meget over, hvordan man trækker vejret og ender bare med at holde på det, og så går det da først helt galt. Det handler om at få lidt rytme ind i sit løb, evt. ved at tilpasse sin respiration med sin skridtfrekvens. Prøv at tag to små indåndinger og en lang udånding. Hvis disse tilpasses skriftfrekvensen, passer de to indåndinger på de første to skrift og den lange udånding passer på de næste to skridt. Fortsæt sådan! Det kræver lidt øvelse, men det skal nok falde mere naturlig.

Tag og prøv begge øvelser og se, om du ikke kan komme lidt længere ud i øvelserne, om du ikke kan løfte lidt tungere, og om du generelt ikke kan holde til en længere træning.

Skal det ikke også lige prøves på din næste løbetur? Se om du ikke får en større kontrol over din vejrtrækning og derved undgå hyperventilation. Måske du kan løbe lidt længere, når du først får respirationen under kontrol.

Vejrtrækningen gør også noget godt for os rent mentalt

En sidste fordel ved det her fokus på vejrtrækning er vores mentale ro. Ved at fokusere på åndedrættet, kan du finde ind i dig selv og lade være med at tænke på dine tusinde daglige pligter.

Det er også noget, du skal øve sig på, da det er helt naturligt, at tankerne flyver rundt, men prøv at lade være med at gribe dem og i stedet lytte til din vejrtrækning.

Det er faktisk virkelig lækkert, når man har prøvet det et par gange. Du vil virkelig føle, at du kommer helt ind i din egen lille verden og glemmer, hvor travlt du egentlig har.

Rigtig god træning, jeg håber, du kan bruge de små tips og tricks :o)

Hej med jer. 
Mit navn er Julie, og jeg blogger på Juliebruun.com.

En blog med en masse sundere opskrifter, en ugentlig nem og sund madplan med tilhørende indkøbsliste og med nemme træningsprogrammer, som kan laves hjemme i stuen.
Jeg er uddannet fysioterapeut og kostvejleder, og så arbejder jeg som selvstændig med personlig træning, kostvejledning, fysioterapi, træning med gravide og med barslende mødre (og deres babyer) samt underviser på almindelige styrkehold.
Jeg er desuden i gang med en akupunkturuddannelse og har netop lige udgivet en kogebog, som hedder “Hverdagsfavoritter”. 
Til dagligt bor jeg i Aarhus med min kæreste og vores lækre søn på 1,5 år. 

Psst.. hvis I vil lure med på min Instagram, kan I finde mig under @juliebruunsblog.

Altid gode priser, hurtig levering og 365 dages fuld returret

Hos SPORT 24 har vi noget for hele familien. Se vores store udvalg